elektrisk handtork eller pappershanddukar

Elektrisk Handtork Eller Pappershanddukar

elektrisk handtork
elektrisk handtork eller pappershanddukar

Här kommer en guide som kan hjälpa dig att fatta ett beslut i om Elektrisk handtork eller pappershanddukar är rätt väg att välja.

Vi vet alla hur viktigt det är att tvätta händerna. God handhygien hjälper till att förhindra smittspridning och håller oss friska. Men när du står där med blöta händer, vad vill du helst se hänga på väggen? En dispenser med pappershanddukar eller en elektrisk handtork från Elstar blåser bort vattnet från dina händer?

Det handlar i grund och botten om dina egna preferenser och vad du föredrar såklart, men för att ge lite mer fakta kring vad som är bäst har vi tagit fram värdefull information som du kan ta med dig i ditt val mellan dessa alternativ.

De faktorer du borde ta hänsyn till när du väljer mellan en elektrisk handtork eller pappershanddukar är följande:

Miljöpåverkan

Elektriska handtorkar tillverkas enligt de bästa och mest uppdaterade ekologiska standarderna. Avfallsproduktionen – i jämförelse med papper eller tyghanddukar – är noll. Dessutom är energianvändningen mycket låg, liksom CO2-utsläppen

Under sin livslängd har elektriska handtorkar en positiv energibalans under hela livscykeln. Dessutom förbättras handtorkarna kontinuerligt, vilket gör dem mer och mer effektiva. Det innebär att deras energibalans blir ännu bättre. Ingen annan torkmetod kan konkurrera med det: vare sig pappershanddukar eller textilhanddukar

När det kommer till pappershanddukar har utvecklingen gått framåt och den större delen tillverkas idag av återvunnet papper. Men faktum är att det krävs ca 17 träd och 20 000 liter vatten för att producera ett ton pappershanddukar. Under denna produktion släpps mer än 3 ton CO2-utsläpp ut i atmosfären. Även efter användning kräver pappershanddukar resurser för att göra sig av med dem, att ett ton pappershanddukar kräver 12 m2 deponiutrymme

Väl värt att påminna om:  ”det bästa avfallet är det som aldrig uppstår” 
miljövänligt ekonomiskt hygieniskt

Ekonomi

Investeringen i en elektrisk handtork kan verka stor initialt, men den låga driftkostnaden och den höga avkastningen på investeringen gör det till ett ekonomiskt hållbart val på lång sikt.

Med en livslängd på 8–12 år, och ofta längre, kan handtorken betala för sig själv på så lite som 8 månader, vilket resulterar i betydande besparingar över tid. Detta gör att elektriska handtorkar kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än pappershanddukar, som kräver kontinuerlig påfyllning och hantering. 

Detta är ett billigare alternativ till upprepade inköp av pappershanddukar! 

Pappershanddukar behöver även en dispenser som med jämna mellanrum behöver fyllas på med nytt papper. I det långa loppet står alltså pappershanddukar för en högre kostnad och kräver mer underhåll i form av påfyllnad, städning och avfallshantering. 

Ekonomi

Hygien

När det kommer till handhygien råder det ibland delade meningar om vad som är den bästa rengöringsmetoden: är handsprit lika bra som tvål? Behöver det vara varmt vatten? etc. 

Studier visar att få händerna riktigt torra efter handtvätt är grunden för en god handhygien eftersom blöta händer får bakterier att föröka sig lättare.  

En elektrisk handtork från Elstar torkar dina händer samt avlägsnar bakterier på ett effektivt sätt om den används korrekt, detta gör den till ett bra alternativ för din handhygien. Många av våra handtorkar är utrustade med både HEPA-filter och UVC-Lampa som tillsammans bidrar till en minskning av virus, bakterier, damm och mögel på hela 99,9 %
(Läs mer om detta i vår artikel här)

Tänk på att mikrober finns överallt, från dörrhandtag till mobiltelefoner till oanvända pappershanddukar. Slarvigt tvättade och fuktiga händer är de största bakteriespridarna.

Med elektriska handtorkar minskas risken för korsinfektion och kontaminering efter att du har tvättat händerna. Alla våra elektriska handtorkar har dessutom inbyggda sensorer, så att du inte behöver längre trycka på en knapp för att använda dem!  

Därför är användandet av elektriska handtorkar ett effektivt och hygieniskt sätt att minska beröring (bakteriespridning) av olika ytor t.ex. på en offentlig toalett. 

Givetvis fungerar pappershanddukar som alternativ, men även använda pappershanddukar, oavsett om de ligger i papperskorgen eller på golvet, sprider bakterier. Dessutom är det inte ovanligt att ytorna runt dispensern är kontaminerad då många blöta händer landar på ytorna runt ”dispensern”!  

Torkeffekt

Effektiviteten handlar om att få händerna torra under en så kort tid som möjligt. Det är viktigt att händerna är helt torra innan du lämnar toaletten eftersom blöta händer lättare sprider bakterier. Därför är det viktigt att det går fort samtidigt som händerna blir torra

Våra elektriska handtorkar kan ta torka dina händer i snitt på 10-14s.

Pappershanddukar går såklart fortare men tar även det lite tid, och ofta är inte händerna helt torra när papperet slängs. 

Ljudnivå

Vi har handtorkar för olika typen av utrymmen allt från 58dB – 75dB, men det är viktigt att komma ihåg att desto tystare handtorken är desto längre tid tar det oftast att bli helt torr om händerna.

Pappershanddukar är såklart ett tystare alternativ.

Sammanfattning

När det kommer till bekvämlighet och driften av anläggningen, handlar det bl.a. om hur just ”torkningslösningen” påverkar driften av toalettutrymmena och det vardagliga arbetet det i sin tur för med sig. 

När väl handtorken är installerad och sitter på väggen, behöver inte mer göras än att se över den då och då, alt. byta HEPA-filter en gång per år.  

Pappershanddukar kommer föra med sig mycket arbete som någon alltid behöver utföra. Det ska regelbundet fyllas på med pappershanddukar, tömma papperskorgen samt städa upp pappershanddukar som kan ha spridits ut över golvet,  

Tyvärr blir det ibland felaktigt slängt av pappershanddukar i toaletten, som kan orsaka stopp i avloppet och en slambil måste beställas! Eller, i värsta fall, antändandet av papper och risk för brand!  

Starmix handtork

Hur ska man välja

Valet mellan att användandet av en elektrisk handtork eller en dispenser med pappershanddukar beror helt på vad du och din verksamhet har för prioriteringar. 

Om ni är ett miljömedvetet företag som vill ha en lösning som kräver lite underhåll, är det mest miljövänliga alternativet och ett betydligt billigare ekonomiskt alternativ i det långa loppet, då skall ni välja elektriska handtorkar! 

Om ni i stället är en effektivitetsinriktad verksamhet som sätter tysta toaletter främst, skall ni välja pappershanddukar. 

dela artikeln